Kom in actie tegen kindermishandeling

20 oktober 2015

Jaarlijks worden 119.000 kinderen in Nederland mishandeld. Dat is gemiddeld in elke schoolklas één kind! Helaas krijgt maar de helft van deze kinderen hulp. Het zwijgen van omstanders is het meest pijnlijk voor de kinderen. Het geeft hen het gevoel dat niemand om ze geeft. Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben iemand in de omgeving nodig die alert is en in actie komt.

Wat kan ik doen als professional?
Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is klopt dat vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die iets doet. Praat met het kind zelf of met de ouders. Besef dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Het kan al helpen dat u er bent voor het kind/ het gezin. Of dat u een luisterend oor biedt.

Wat kan Veilig Thuis doen?
U kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie en advies. Want anders gebeurt er niets en gaat het geweld gewoon door. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt met u de situatie en welke stappen er eventueel gezet kunnen worden. Als het nodig is kunt u een melding doen van kindermishandeling. Volg hierbij de stappen van de meldcode. Als er direct iets moet gebeuren is Veilig Thuis ook buiten kantoortijden bereikbaar.

Kindermishandeling
Kindermishandeling bevat alle gedragingen waarbij het kind geestelijk of lichamelijk geschaad wordt, door actief optreden, of passieve nalatigheid van ouders of verzorgers. Ook als een kind getuige is van een vechtscheiding of geweld binnen een gezin, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het kind. Eén persoon die in actie komt, is al genoeg om het leven van een mishandeld kind voorgoed te veranderen.

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
Het voormalige Advies- en meldpunt Kindermishandeling is sinds 1 januari 2015 opgegaan in Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met geweld of verwaarlozing in de huiselijke kring: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. De ontwikkeling van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is een gezamenlijk initiatief van de GGD Rotterdam-Rijnmond (ASHG Rotterdam en ASHG Zuid-Hollandse eilanden en Goeree-Overflakkee), Minters (SHG Nieuwe Waterweg Noord) en Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond werkt voor vijftien gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle a/d IJssel, Goeree Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam inclusief Hoek van Holland, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.veiligthuisrr.nl. Voor vragen of advies kunt u bellen met 010- 412 81 10. Het nummer 0800-2000 is gratis en 24/7 bereikbaar, maar vooral bedoeld voor slachtoffers van geweld.