Als het bemiddelingsgesprek niet tot een oplossing leidt, of u wilt direct naar de klachtencommissie, dan kunt u met het klachtenformulier uw klacht indienen bij de klachtencommissie.
Stuur uw klachtenformulier naar:
Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond
T.a.v. het secretariaat van de klachtencommissie
Dynamostraat 16
3083 AK Rotterdam
Of mail het klachtenformulier naar klachtencommissie@jbrr.nl
Advies: Ook voor het klachtenformulier geldt: schrijf zo duidelijk mogelijk op wat er is gebeurd en wat u van ons verwacht en stuur stukken mee die bij uw klacht horen (bijvoorbeeld een brief of een gespreksverslag).
Zo spoedig mogelijk na ontvangst van uw klachtenformulier hoort u of de klacht door de commissie in behandeling kan worden genomen. Soms is er meer informatie nodig of soms moet een klacht ergens anders worden ingediend. Ook dat laat de commissie u zo spoedig mogelijk weten. In het klachtenreglement staat de procedure uitgebreid beschreven.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van uw klacht of vindt u het fijn als er iemand meegaat naar een klachtgesprek? Dan kunt u contact opnemen met Jeugdstem.nl
Hoe werkt de klachtencommissie?
De klachtencommissie behandelt uw klacht op een onpartijdige en onafhankelijke manier. In de commissie zitten personen die niet bij JBRR werken. De klachtencommissie bestaat uit een voorzitter en vier leden met een verschillende achtergrond. De klachtencommissie wordt ondersteund door een secretaris.
Waarvoor kunt u terecht bij de klachtencommissie?
Bent u ontevreden over:
- De manier waarop de medewerker met u omgaat?
- De manier waarop beslissingen worden genomen?
- Informatie die u (niet) krijgt?
- Het verloop van de begeleiding?
Waarvoor kunt u niet terecht bij de klachtencommissie? U kunt niet terecht bij de klachtencommissie over bijvoorbeeld:
- het krijgen van een nieuwe jeugdbeschermer;
- het krijgen of aanpassen van de omgangsregeling;
- een verlenging/opheffing van een ondertoezichtstelling (OTS)
of uithuisplaatsing(UHP);
- een gebeurtenis waarover deze commissie al eerder uitspraak heeft gedaan;
- uw klachten die over langer dan een jaar geleden gaan.
De klachtencommissie zal eerst nagaan of zij uw klacht in behandeling kan nemen. Als de klacht in behandeling wordt genomen, ontvangt u daarover bericht en wordt u uitgenodigd voor een hoorzitting. Ook JBRR wordt voor de hoorzitting uitgenodigd. Daarnaast wordt aan JBRR gevraagd een schriftelijke reactie te geven op uw klacht. De schriftelijke reactie van JBRR wordt een week voor de hoorzitting naar u toegezonden.
De hoorzitting
De hoorzitting vindt plaats op het hoofdkantoor van JBRR (Dynamostraat 16). Tijdens de hoorzitting zijn de voorzitters en twee leden aanwezig. U mag iemand meenemen om u te ondersteunen bij de zitting. U kunt tijdens de zitting de klacht toelichten of uitleggen. De klachtencommissie zal vragen stellen aan u en JBRR.
De uitspraak
Na de hoorzitting beoordeelt de klachtencommissie uw klacht. De commissie stelt een brief op waarin zij beschrijft waarom zij vindt dat uw klacht gegrond of ongegrond is. Dit heet een oordeel. U en de bestuurder van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, krijgen dit oordeel toegestuurd. De commissie kan ook een aanbeveling doen aan JBRR om een bepaalde maatregel te nemen naar aanleiding van de klacht. De bestuurder laat u middels een brief weten hoe hij tegenover het oordeel staat en of hij specifieke maatregelen neemt.