Bent u niet tevreden over de samenwerking met Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond?
Een kinderbeschermingsmaatregel kan ingrijpend zijn voor u en uw gezin. Om de begeleiding door JBRR zo goed mogelijk te laten verlopen, vinden wij het belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen u en de jeugdbeschermer. Dit is niet altijd eenvoudig, omdat de begeleiding niet vrijblijvend is. Het kan voorkomen dat u ergens ontevreden over bent. Wij vinden het fijn als u dit aangeeft. Wij proberen dan met u tot een oplossing te komen, zodat de samenwerking zo goed mogelijk blijft verlopen. Bovendien kunnen wij hiervan leren.
Bent u ontevreden over:
- De manier waarop de medewerker met u omgaat?
- Het nakomen van afspraken?
- Informatie die u (niet) krijgt?
- Het verloop van de begeleiding?
Dan kunt u;
- Als eerste uw ontevredenheid met uw jeugdbeschermer bespreken. Het bespreekbaar maken van de situatie leidt vaak al tot een oplossing.
Helpt dit niet?
Dan kunt u;
- Via de jeugdbeschermer, uw ontevredenheid bij de manager van de jeugdbeschermer neerleggen of
- Een klacht bij de onafhankelijke klachtencommissie van JBRR indienen (via het klachtenformulier bij stap 2).
- U kunt ook een klacht indienen bij de gemeentelijke of de kinderombudsman en het SKJ (tuchtrecht)
Tuchtrecht
Een jeugdbeschermer van JBRR is geregistreerd als jeugdzorgwerker of jeugd- en gezinsprofessional bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dit betekent dat onze professionals altijd werken volgens bepaalde normen die passen bij het beroep van jeugdzorgwerker. Die zijn vastgelegd in de Beroepscode.
Daarin staat bijvoorbeeld dat een jeugdzorgwerker met respect om moet gaan met cliënten. En dat hij of zij moet overleggen met cliënten om te proberen tot overeenstemming te komen over de hulp die ze krijgen, ook als het gaat om hulp die niet vrijwillig is. Verder mag de jeugdzorgwerker uiteraard geen misbruik maken van het gezag dat hij of zij heeft ten opzichte van cliënten.
Als u vindt dat een van onze jeugdbeschermers zich niet houdt aan de Beroepscode kunt u een klacht indienen in het kader van het tuchtrecht. De klacht moet dus gaan over beroepsmatig handelen en niet over JBRR. Het gaat om een klacht over de kwaliteit van het werk van de jeugdzorgwerker.
Meer over de beroepscode: https://skjeugd.nl/tuchtrecht/standaarden/#beroepscode-jeugdzorgwerker
Meer over het tuchtrecht: https://skjeugd.nl/tuchtrecht/klachten/ik-heb-een-klacht/
Vraag hulp aan Jeugdstem
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.
Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van Jeugdstem is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdzorg. Contact?
- Bel gratis naar 088 – 555 1000
- Chat met een vertrouwenspersoon via jeugdstem.nl De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
Klachtenreglement
Bekijk hier het Klachtenreglement – april 2023
Klachtenfolder JBRR
Bekijk hier de Klachtenfolder – april 2023
Klachtenfolder JBRR
Bekijk hier het JBRR_stroomschema_Klachtenprocedure – februari 2023