Toeslagenaffaire

Bent u gedupeerd door de Toeslagenaffaire en heeft u met ons te maken (gehad)?
Dan begrijpen we goed dat u misschien meer wilt weten over de besluiten die door ons zijn genomen. Of dat er vragen zijn.

U kunt dit aangeven bij uw jeugdbeschermer.

Heeft u geen jeugdbeschermer meer? Bel dan naar ons Ondersteuningsteam Toeslagenaffaire (010) 233 00 00. Een e-mail sturen kan ook: ondersteuningsteamta@jbrr.nl

Ook kinderen van gedupeerde ouders kunnen zich bij ons melden.

Wat mag u van ons verwachten?
We gaan graag met u in gesprek, bij voorkeur samen met de gemeente waar u staat ingeschreven. Met elkaar kijken we kritisch naar de besluiten uit het verleden. Per situatie zal worden bekeken of er besluiten opnieuw moeten worden overwogen en of wij ergens mee kunnen helpen.

Belangrijk is dat de veiligheid en de ontwikkeling van het kind centraal staat. Wat is het beste voor hem of haar?

Wij willen graag:

  • een luisterend oor bieden aan gedupeerde ouders en kinderen.
  • helder krijgen welke vragen en mogelijkheden er zijn in elke specifieke situatie.
  • waar het kan en nodig is hulp bieden om deze mogelijkheden te realiseren.

Gemeenten
De gemeenten ondersteunen hun inwoners als zij slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire. In de gemeente Rotterdam kunnen gedupeerde ouders en kinderen zich melden via het Informatiepunt Toeslagenaffaire010. Zij nemen contact op met JBRR wanneer wij betrokken zijn (geweest) en een gedupeerd gezin vragen heeft.

Ook de andere gemeenten in de regio Rotterdam ondersteunen hun inwoners als zij slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire.

Waarom doen we dit?
Op 18 oktober 2021 berichtte het CBS dat er meer dan duizend kinderen uit huis zijn geplaatst bij ouders die problemen hadden met de kinderopvangtoeslag. De Toeslagenaffaire heeft ook grote gevolgen gehad voor de ouders en kinderen die bij ons bekend zijn.

We zien hiervan de pijnlijke gevolgen. Het heeft gezorgd voor onder andere heel veel stress, onzekerheid door schulden, verlies van inkomen en scheidingen. Het heeft gezinnen in grote problemen gebracht. Kinderen zijn daar dus ook slachtoffer van geworden. JBRR wil zich dan ook volop inzetten om antwoorden te geven op vragen die deze ouders en kinderen hebben.