Terugblik: Debat over toekomst Rotterdamse jeugdzorg

28 maart 2019

Afgelopen woensdagavond 27 maart organiseerde Vers Beton Live een talkshow in Arminius. Onze bestuurder Arina Kruithof ging hier, onder leiding van columnist en Radio 1 journalist Hasna El Maroudi, in debat met tafelgenoten. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de Rotterdamse jeugdzorg.

Afgelopen woensdagavond 27 maart organiseerde Vers Beton Live een talkshow in Arminius. Onze bestuurder Arina Kruithof ging hier, onder leiding van columnist en Radio 1 journalist Hasna El Maroudi, in debat met tafelgenoten. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de Rotterdamse jeugdzorg. Aanleiding was het onlangs verschenen artikel in de NRC over de jeugdzorg in Rotterdam. Journalisten Margot Smolenaars en Derk Stokmans waren dan ook aanwezig. Naast Arina schoven de gemeentelijke Kinderombudsman Stans Goudsmit, jeugdrechtadvocaat Reinier Feiner en directeur van Horizon Hans Du Prie aan. Raadsleden Jimmy Smet (Groenlinks) en Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) waren aanwezig in de zaal. De avond werd gefilmd door OPEN Rotterdam. Op aangeven van gespreksleider Hasna begon Reinier Feiner het debat: "De Rotterdamse Jeugdzorg is een systeem dat niet levert wat het moet leveren."

Hans Du Prie: "Het vak is fundamenteel aan het veranderen. Je kunt je niet meer alleen richten op jongeren of kinderen, maar moet het hele gezin opnemen." En: "Erken nou gewoon het probleem, doorbreek het taboe en zoek een praktijkoplossing voor gezinnen en de kinderen die hulp nodig hebben." Maar ook: "Wij moeten zelf met een aanvalsplan komen en niet alleen maar mopperen."

Kinderombudsman Stans Goudsmit reageert: "We moeten stoppen met het denken in percelen en vakjes. Want wat heeft een kind nodig? Precies: hulp uit verschillende vakjes!" En: "Een oplossing? Kinderen zelf een stem geven om over hun eigen leven te beslissen, zij weten zelf de oplossingen." Arina vroeg tijdens het debat opnieuw aandacht voor onze werkers: "Ik wil meer erkenning voor onze jeugdprofessionals: ga er maar aan staan." En verder: "We denken nog steeds dat we in een maakbare samenleving leven, dat is niet zo." In de zaal volgende een hard applaus toen Jimmy Smet (gemeenteraadslid Groen Links) samenvatte: "Leg de jeugdprofessional in de watten. Geef ze eigen zeggenschap over hun werk. Zorg dat je als gemeente de professional goed hun werk kan laten doen en haal dat wantrouwen weg!" We kijken al met al terug op een mooie avond, waarin men elkaar over tafel vond in de waardering voor het moeilijke, complexe werk en het denken in gezamenlijke oplossingen. De steun vanuit de zaal was groot. Arina: "Onwijs mooi dat er zoveel collega's gekomen zijn!"