Ticket naar Turkije

20 oktober 2015

Sinds 4 juli 2014 geeft Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond wekelijks voorlichting op het Turks consulaat in Rotterdam. De resultaten zijn positief. Wat levert deze samenwerking op?

Deniz Catikkas is één van de twee jeugdbeschermers die iedere vrijdagochtend op het Turks consulaat aanwezig is om vragen te beantwoorden van Turkse Nederlanders. De Turks-Nederlandse gemeenschap in Rotterdam en omstreken krijgt op deze laagdrempelige wijze inzicht in de jeugdzorg en specifiek de werkwijze van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Hiermee verdwijnt de angst en weerstand die onder deze gemeenschap sterk aanwezig was.

Sinds 4 juli 2014 geeft Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond wekelijks voorlichting op het Turks consulaat in Rotterdam. De resultaten zijn positief. Wat levert deze samenwerking op?

Deniz Catikkas is één van de twee jeugdbeschermers die iedere vrijdagochtend op het Turks consulaat aanwezig is om vragen te beantwoorden van Turkse Nederlanders. De Turks-Nederlandse gemeenschap in Rotterdam en omstreken krijgt op deze laagdrempelige wijze inzicht in de jeugdzorg en specifiek de werkwijze van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Hiermee verdwijnt de angst en weerstand die onder deze gemeenschap sterk aanwezig was

Slecht imago
Deniz: “’Kinderen worden makkelijk uit huis geplaats en komen niet meer terug.’ Dat is het imago van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond dat onder de Turkse Nederlanders leeft. De angst voor dit scenario kan vergaande gevolgen hebben. Zo had één gezin de tickets naar Turkije al klaar liggen, nadat zij een brief van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond hadden ontvangen. De wekelijkse voorlichting op het consulaat biedt hen op laagdrempelige wijze de mogelijkheid om vragen te stellen. Wij luisteren en geven advies. Een andere vader durfde niet met zijn zoontje naar de huisartsenpost nadat hij van zijn fiets was gevallen. Uit angst voor vragen als: ‘hoe komt hij daaraan? Heb je hem een klap gegeven?’ De angst voor Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond was zo groot, daar moest iets aan veranderen. We zijn nu een jaar verder en ik merk dat wij hier minder vragen over krijgen.”

Uiteenlopende vragen
Deniz: “De vragen die wij krijgen lopen erg uiteen. Een moeder die vraagt wat zij aan moet met haar radicaliserende zoon, een vader die vraagt wat er gebeurt nu hij een brief van Veilig Thuis heeft ontvangen, een moeder die langskomt omdat 14 van haar 15 kinderen uit huis zijn geplaatst. Als er mensen langskomen die al bekend zijn bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond nemen we vaak contact op met de desbetreffende collega en bieden we bijvoorbeeld aan om mee te gaan op huisbezoek. Collega’s kunnen ons ook zelf benaderen. Zo ben ik een keer met een collega mee gegaan naar een Turks gezin waarbij moeder werd geslagen door haar dochter. Moeder durfde niet voor zichzelf op te komen en weigerde hulp. In Turkse gezinnen worden dergelijke problemen vaak binnen de familie opgelost. Omdat je kennis hebt van de taal en cultuur lukt het soms beter om aansluiting te vinden en kan je op die manier iets bereiken. Een ander voordeel is de korte lijnen met het Turks consulaat. Als collega’s tegen praktische problemen aanlopen bij Turkse cliënten, zoals het regelen van een paspoort of verblijfsvergunning, kan het consulaat daarbij helpen. Daarnaast kan de consul optreden als bemiddelaar tussen ouders en collega’s van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Als ouders bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar zijn voor de jeugdbeschermer kan de consul ouders en de jeugdbeschermer uitnodigen voor een gesprek op het consulaat. Dit heeft een paar keer plaats gevonden met positief resultaat.

Aansluiting met de doelgroep
De wekelijkse voorlichting op het consulaat blijkt een goed initiatief om de Turks-Nederlandse gemeenschap in Rotterdam te bereiken. Naar schatting  is het spreekuur door 300 mensen bezocht in het afgelopen jaar. Door deze mensen te spreken en hen te adviseren, kunnen we preventief iets voor hen betekenen en kunnen we (ergere) problemen soms voorkomen. Dat is onze overtuiging. De aansluiting die we op deze wijze met de doelgroep vinden, wordt aanbevolen door het Nederlands Jeugdinstituut. Uit onderzoek concludeerden zij een mismatch tussen jeugdhulp en de behoeften en vragen van Turks-Nederlandse gezinnen.

Voorlichting
Waar: Turks Consulaat, Westblaak 2, 3012 KK Rotterdam
Wanneer: iedere vrijdag
Hoe laat: 9.00 – 12.00 uur.