Werkdruk op de agenda

15 oktober 2019

Onze collega Judith Fase sprak op vrijdag 4 oktober minister Hugo de Jonge. Judith: “Het was een gesprek samen met mijn collega’s van de leergang Ambassadeur Jeugd. De minister heeft een uur de tijd genomen om met ons te praten en naar onze zorgen te luisteren.”

z

Onze collega Judith Fase sprak op vrijdag 4 oktober minister Hugo de Jonge. Judith: “Het was een gesprek samen met mijn collega’s van de leergang Ambassadeur Jeugd. De minister heeft een uur de tijd genomen om met ons te praten en naar onze zorgen te luisteren.”


Judith vervolgt: “We hebben gesproken over de hoge werkdruk en simpelweg aangekaart dat iedereen het in onze sector zwaar heeft. Dat maakt dat de kwaliteit onder druk staat. Het is lastig om mee te denken in oplossingen, als je eigenlijk al blij bent als je werk is gedaan.”

Liefdevoller
De groep sprak ook over de negativiteit die er momenteel rondom jeugdzorg is. Minister De Jonge vond dat men wat liefdevoller over de jeugdzorg mocht praten. De Jonge: “Hiermee bedoel ik de media, die vooral uit lijkt te zijn op negatieve berichtgeving.  Maar ook binnen het ministerie en in de Tweede Kamer hoor ik met name de negatieve verhalen.”

Judith: “Ik ben van mening dat er ruimte moet zijn voor die negatieve verhalen, omdat dat de noodzaak om dingen binnen de jeugdzorg anders te doen duidelijk maakt. Aan de andere kant gebeuren er nog steeds heel veel mooie dingen binnen de jeugdzorg. En het is ook belangrijk dat die verhalen worden verteld. Want hoe kunnen we anders van ouders vragen om ons te vertrouwen in de zorg voor hun kind? Hoe kunnen we mensen die op school zitten enthousiast maken om in onze sector te komen werken? Hoe houden we het werk vol als we alleen de negatieve kant van het werk zien?”

Deel jouw verhaal
De minister nodigde de groep uit om terug te denken aan de kinderen waar zij een wezenlijk positief verschil hebben gemaakt. En vervolgens deze verhalen met elkaar te delen. Judith: "Hoewel ik het lang niet altijd met Hugo de Jonge eens ben, vond ik dit een goed idee. Die positieve verhalen kunnen mij en mijn collega’s de nodige energie geven, zodat we met elkaar voor kinderen het verschil kunnen blijven maken.”

Ruimte krijgen, nemen én ervaren
Het NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen) blad De Pedogoog publiceerde onlangs een dubbelinterview met Judith (ambassadeur Jeugd en jeugdzorgprofessional JBRR) en Jeanine Mulder (NVO lid en jeugdzorgprofessional s Heerenloo). Het werd een gesprek over vakmanschap en ruimte in tijden van veel verloop, hoge werkdruk en een opeenstapeling van veranderingen. Benieuwd? Lees het interview hier.