Ik merk en voel dat de druk in ons werk de afgelopen maanden weer is toegenomen. Het verzuim is hoog, en door de nieuwe organisatie-inrichting is er sprake van extra personeelsverloop. Daarnaast kost het tijd om de nieuwe structuur goed te laten landen. En de instroom van nieuwe maatregelen blijft hoog, zeker bij jeugdreclassering. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat we voortdurend moeten puzzelen om ons werk gedaan te krijgen.
Deze toenemende druk houdt mij op twee fronten bezig: enerzijds de vraag hoe we ervoor zorgen dat de werkdruk bij medewerkers niet te hoog oploopt en zij zowel fysiek als mentaal fit blijven. Anderzijds hoe we tegelijkertijd de veiligheid van onze jongeren kunnen blijven waarborgen. Het voelt soms als kiezen tussen twee kwaden.
Externe ontwikkelingen spelen hier ook een rol in. Zo wordt de gesloten jeugdzorg afgebouwd, waardoor jongeren minder snel geplaatst kunnen worden. De alternatieven – zoals kleinschalige behandelgroepen of intensieve ambulante begeleiding – bevinden zich nog in de opbouwfase. De druk op kostenbesparing op specialistische jeugdzorg maakt de zoektocht naar een geschikt aanbod voor onze jongeren intensiever. Tegelijkertijd zien we dat jongeren steeds vaker te maken hebben met complexe problematiek, waarvoor niet altijd passende zorg beschikbaar is.
Samen met andere jeugdzorgaanbieders en de gecertificeerde instellingen - gevestigd in Zuidwest-Nederland - werken we aan een project om de ‘verklarende analyse’ met elkaar uit te rollen. Door vroegtijdig samen te werken en zorgvuldig te analyseren wat de onderliggende factoren zijn die er spelen binnen een gezin, kunnen we de hulpvraag beter formuleren. Hierdoor kunnen we sneller de juiste, passende zorg inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van GGZ-problematiek, waarbij we gericht een aanbieder met GGZ-specialisme kunnen inzetten.
Daarnaast werken we met ketenpartners aan verbeterpunten in onze ketensamenwerking in vervolg op de casus van het Vlaardingse pleegmeisje. Daar voelen we urgentie bij en zit de goede energie op, maar dit komt wel bovenop op dagelijkse werk. En dat alles in een regio met de grootste problemen en meest complexe casuïstiek.
Met alles wat er speelt is het voor ons essentieel dat we maximaal inzetten op het aantrekken van nieuwe, goede collega’s. Arbeidsmarktcommunicatie en een sterk werkgeversmerk zijn daarbij belangrijk. We zijn momenteel bezig de basis hiervoor goed neer te zetten, met als doel dit in 2026 verder uit te bouwen. Daarbij gaat het niet alleen om werving, maar ook om behoud en ontwikkeling. Wat bieden wij onze medewerkers, zodat zij zich blijvend aan ons willen verbinden.
Een terugkerende uitdaging is de zomervakantie die weer voor de deur staat. Het blijft ieder jaar spannend om alle roosters rond te krijgen, zodat we kunnen blijven doen wat nodig is voor de jongeren. De samenwerking met onze ketenpartners is hierin van cruciaal belang. Juist in drukke tijden is het waardevol wanneer de lijnen kort zijn, we elkaar snel weten te vinden en op elkaar kunnen terugvallen.
Juist door deze roerige eerste maanden hoop ik dat iedereen kan genieten van een paar weken ontspanning tijdens de zomer om weer bij te tanken. En dat we daarna met hernieuwde energie de laatste maanden van het jaar tegemoet kunnen gaan.
Mooie zomer, geniet ervan!
Inge Vermeulen, bestuurder JBRR
