De Week van Het Vergeten Kind

03 februari 2022

Deze week is het “de Week van Het Vergeten Kind”. Dit jaar staat de week in het teken van het stoppen van de gesloten jeugdzorg.

JBRR is ook kritisch op de gesloten jeugdzorg. Daarom ligt onze focus op dit moment op het terugdringen van het aantal gesloten plaatsingen. Dit doen we door te zoeken naar passende alternatieven. Is een gesloten plek onvermijdelijk? Dan houden we ons aan aangescherpte afspraken. Deze afspraken gaan o.a. over het moment van plaatsen en het recht om gehoord te worden. Laat duidelijk zijn dat we blij zijn met de professionals die in de JZ+ naar voren stappen in complexe situaties waar op dit moment niemand een passende oplossing lijkt te hebben.

Onze Jongerenraad steunt de campagne van de Week van het Vergeten Kind: ‘We willen de betrokken jongeren van de campagne enorm bedanken. Zij hebben een stem gegeven aan kinderen in kwetsbare situaties.”

Uit ervaring
Tijdens de week van Het Vergeten Kind wordt een stem gegeven aan kwetsbare kinderen in Nederland door hen zelf hun verhaal te laten vertellen. Latisha Traa was cliënt van ons en heeft een aangrijpend gedicht geschreven over haar ervaring in de gesloten jeugdzorg. Iets wat ze met ons wil delen.
---

“Ik weet het nog als de dag van gister…
In de tijd dat het wel anders was,
toen “GOED gaan” niet vanzelfsprekend was.
Kleine dingen voelde als een gevecht
ik kon mezelf niet uitstaan.
Ik smeekte huilend elke dag of het ooit beter mocht gaan.
Ik voelde mij eens zo verloren niet begrepen alleen en opgesloten
Alsof de wereld mij niet aankon of niet wou weggeduwd in een kille kamer afgestoten.
Een jong meisje achter deuren van staal huilend bang en boos,
daar zat ik dan totaal machteloos.
Ik weet het nog, ik wou wel schreeuwen maar kreeg geen toon.
Ik wist me geen raad wat overkwam me;
Ik zat op jonge leeftijd “Vast” zonder enige misdaad. “
---