Een werkbezoek met meerwaarde

15 maart 2023

Op maandag 6 maart gingen onze jeugdbeschermer Jane en zorgbemiddelaar Kirsten in gesprek met minister voor Rechtsbescherming Weerwind en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Van Ooijen. Het gesprek vond plaats tijdens een werkbezoek dat de bewindslieden brachten bij het Dushi huis, een woonplek voor kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen in Den Haag.

Kirsten: “We zijn in gesprek gegaan over de dingen die goed gaan, maar natuurlijk ook waar we tegen aan lopen in ons werk. Met name waar het gaat om systeemfouten.”

Op de vraag of dit gesprek meerwaarde had antwoordt Kirsten bevestigend. “Je vraagt je natuurlijk af, is het voor hen niet al duidelijk? Ik heb wel het gevoel dat er ook door de minister en staatssecretaris wordt gezien wat er mis gaat in de jeugdzorg. De volgende stap is het doorvoeren van de oplossingen.”

‘Dat zijn de momenten waarop het gaat leven’
Kirsten lacht even. “Mijn hoop dat ze meer inzicht hebben gekregen, zit hem voor mij met name in wat er daadwerkelijk gebeurde tijdens het werkbezoek. In de setting van het Dushi huis bedoel ik. Tijdens dit werkbezoek ging tijdens het gesprek bijvoorbeeld het brandalarm af. Reden? Een jongere was zelf aan het koken en  vond de aandacht natuurlijk wel leuk.”

Kirsten: “Of die andere jongere die enthousiaster reageerde op het feit dat Jane – zijn jeugdbeschermer – kwam, dan de minister. En dat Jane vervolgens  met veel knuffels werd onthaald. Dat zijn de momenten waarop het gaat leven. Het daadwerkelijk zien en voelen hoe noodzakelijk het is werk is wat we doen. Dat we verschil maken.”