Het JR-café: een ontmoetingsplek voor kennis en verbinding

17 juli 2025

Elke zes weken organiseert JBRR het JR-café: een bijeenkomst in steeds een andere vorm, met wisselende onderwerpen en ketenpartners als gast. Ik ga in gesprek met een van de initiatiefnemers.

Hoe is het JR-café ontstaan?
“De oorsprong van het JR-café gaat al een aantal jaar terug. In 2015 was de decentralisatie een feit. Na jaren vanuit een vaste plek en een vast team van jeugdreclasseerders te werken, ging het over naar werken op verschillende locaties verdeeld over de regio, maar vooral ook in gemengde teams. Hierdoor verdween de JR expertise. In 2021 zijn we binnen JBRR met JR 2.0 aan de slag gegaan. Na een bootcamp van drie dagen zijn de praktijkexperts werksessies gaan geven. De jeugdreclasseerders vonden het heel fijn om tijdens deze sessies met elkaar in contact te zijn. Vanaf dat moment pakten de praktijkexperts door en organiseren zij sindsdien elke zes weken een JR Café”

Wie worden er dan uitgenodigd voor zo’n JR-café?
“We hebben echt al heel veel verschillende ketenpartners mogen ontvangen. De vorm van het JR-café passen we aan aan de gast(en). Soms hebben we één gast en krijgen we een presentatie. Andere keer hebben we drie gasten en is het meer in de vorm van een soort speeddaten. Ketenpartners die ons al eens hebben bezocht zijn:

  • KVJJ, een kleinschalige voorziening voor justitiële jongeren
  • Djoenta dagbestedingsproject
  • De Viersprong en de Waag-> tips voor de samenwerking
  • Perspectief Herstelbemiddeling en Mediation in Strafzaken, uitleg om recidive te voorkomen.
  • Contactpersonen van Reclassering Nederland (RN) die de elektronische monitoring (enkelbanden) uitvoeren. Dit contact is vaak telefonisch en per mail. Het is dan leuk en waardevol om elkaar echt te ontmoeten.
  • Politie
  • Op de planning staat bijv. het ZSM veiligheidshuis.

En dit is uiteraard maar een greep uit de ketenpartners die we hebben ontvangen.”

Wat zijn de reacties op het JR-café?
“De jeugdreclasseerders zijn heel positief, het zorgt voor verbreding van de kennis en zeker ook voor verbinding. Soms sluiten de jeugdreclasseerders van Leger de Heils of de William Schikker Stichting ook aan. De partijen/ketenpartners die langskomen zijn altijd positief. Ze sturen vaak informatie na om te verspreiden. Partijen benaderen onszelf of ze ook een langs mogen komen tijden het JR-café, dus we hebben ook geen moeite om het programma te vullen. Na 2 uur sluiten we af inclusief een lekker broodje.”

Wat maakt het JR werk nou zo leuk?
“Het werk is dynamisch en veelzijdig. Er is altijd een strafrechtelijk kader, maar je kunt echt het verschil maken. Ouders zijn vaak opgelucht als we in beeld komen: ze hebben meestal al van alles geprobeerd.

Een avondklok of enkelband kan ouders ondersteunen. En het is duidelijk: houd je je niet aan de voorwaarden, dan zijn er consequenties – zoals een melding bij de officier van justitie.

Gelukkig zien we jongeren bij wie het lukt hun weg weer te vinden in de maatschappij. Dáár doe ik het voor!”