Preventie met Gezag en Straatkracht 

14 december 2023

Donderdag 21 november 2023 presenteerde de gemeente Rotterdam het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag. Met het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag zet Rotterdam zich in om jongeren in de vier aandachtsgebieden: Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde een kansrijke toekomst te bieden, door te werken aan hun veerkracht, weerbaarheid en talenten. Een onderdeel daarvan is Straatkracht, wat houdt dat precies in? Lees verder  

Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond levert samen met WSS JB&JR en LJ&R ook een bijdrage aan dit programma door de inzet van Straatkracht; een intensieve variant van jeugdreclassering. De doorontwikkeling van Straatkracht is onderdeel van de ontwikkeling van een landelijke methode voor de jeugdreclassering: Jeugdreclassering in Verbinding.  

De aanpak is gericht op het ondersteunen van jongeren door hun een andere kant op te laten bewegen; weg van een (georganiseerde) criminele en gewelddadige context, naar een positief, veiliger en pro-sociaal leven en duurt gemiddeld een jaar. Het is een intensief traject met als hoofddoel het bevorderen van een duurzaam positief, pro-sociaal leven van de jongere en het verminderen van recidive. De pilot Straatkracht loopt al en wordt in het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag in de gemeente uitgebreid. Met een actiegerichte monitor (Onderzoeksproject Ondermijning - Sheila Adjiembaks | ESSA Research) wordt de toepasbaarheid in de praktijk verkend en de resultaten gebruikt voor de doorontwikkeling. Met Straatkracht hopen wij onze jongeren nog beter te kunnen ondersteunen met het bouwen aan een mooie toekomst.
Lees ook het persbericht Rotterdam slaat handen ineen om jeugdcriminaliteit te voorkomen.