Veel behoefte aan juridische kennis op Focusdag

08 april 2019

Vandaag was de Focusdag in de Doelen. Een inspiratie- en scholingsdag voor professionals welzijn, zorg en jeugd in Rotterdam.

Vandaag was de Focusdag in de Doelen. Een inspiratie- en scholingsdag voor professionals welzijn, zorg en jeugd in Rotterdam.

Juristen Kim Schoonen en Saskia Schuijs van JBRR hebben voorlichting gegeven over 3 thema's van het familie/jeugdrecht: verschillende soorten ouders, gezag en privacy. Het verliep goed en er was een goede opkomst. Het centrum richt zich op de ontwikkeling van kennis en de professionele ontwikkeling van de jeugdprofessionals en het vak jeugdbescherming.

Kim vertelt: "Er is veel behoefte aan dit soort kennis. Vanuit de praktijk horen we terug hoe weinig kennis er over de basisonderwerpen zoals de verschillende soorten ouderschap is en wat je dan wel en niet voor informatie mag delen. We hebben daarom factsheets gegeven over de juridische basistrainingen die we aanbieden vanuit het Centrum voor Kennis en Innovatie.

Er zijn veel praktijkvoorbeelden gegeven. Het is moeilijk om informatie in een dossier op te nemen over anderen. Er wordt veel gewerkt met kind-dossiers, waarin ook informatie over ouders opgenomen moet worden. Problemen in de praktijk zijn, dat ouders niet altijd toestemming geven, zodat die informatie met de andere ouder kan worden gedeeld en dat niet alle informatie over ouders relevant is voor de kinderen om later terug te lezen."

Saskia: "Naar mijn idee moeten de mensen in het werkveld beter voorgelicht worden over juridische kwesties rond ouderschap en privacy waar zij veel meer mee te maken krijgen dan zij denken. Er ligt een uitdaging bij het opstellen van dossiers. Wij hebben vandaag geleerd dat daar meer aandacht voor moet zijn. Het was een leuke en interessante dag. Dit willen we vaker doen."

Wil je meer informatie? Mail dan naar kenniseninnovatie@jbrr.nl