Zomer

14 september 2023

Als ik deze column schrijf is het buiten 30 graden. Dat maakt dat ik het gevoel van afgelopen zomer nog steeds bij me draag. Heerlijk! Van een lekker zonnetje wordt iedereen blijer, dus ik ook.

Deze zomer heb ik doorgewerkt en mijn tijd geïnvesteerd in het verder ontdekken van de wondere wereld in en om JBRR. En dat heb ik met veel plezier gedaan.

Kijkje achter de schermen
Zo heb ik een middag meegekeken bij onze receptie. Het kloppend hart van JBRR waar van alles bij elkaar komt: post, bezoek, het uitlenen van auto’s, het coördineren van leveranciers en nog heel veel meer. Ook de collega’s van ons team zorgbemiddeling hebben me een kijkje achter hun schermen gegeven. Ik raakte onder de indruk van hun veelzijdige rol als intermediair. Vervolgens mocht ik aanschuiven bij de zogenoemde ‘zorgbemiddelingstafel’ waar aanbieders met elkaar zoeken naar een geschikt aanbod voor onze kinderen. In de ethische commissie mocht ik meedenken in een ingewikkelde casus waarin we vanuit verschillende perspectieven naar de situatie keken. Dat gaf een verfrissend inzicht!

Wat hebben ze al veel meegemaakt
Maar er was meer. Ik ging er ook op uit met collega’s. Zo ging ik met een van onze jeugdreclasseerders mee naar de rechtbank. Ik woonde een zitting bij van een 13 jarige jongen die in de KVJJ (Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd) verblijft. Ook mocht ik bij een gesprek zitten met een 14 jarige jongen die een meisje had bedreigd met een mes. We sloten de middag af met een gesprek met ouders van een 15 jarige zoon die het thuis onveilig maakte. Ze waren moe gestreden. Mijn gevoel? Wat zijn deze kinderen jong en wat hebben ze al veel meegemaakt.

Op bezoek
Ook mocht ik deze zomer op bezoek bij onze samenwerkingspartners. Zo was ik aan het begin van de zomervakantie bij het sociaal team Krimpen dat onder één dak samenwerkt met allerlei zorgpartners en vrijwilligersorganisaties. Een mooie laagdrempelige voorziening waar je zo binnenloopt met een hulpvraag.

Daarna bezocht ik jeugdinrichting De Hartelborgt waar ruim 100 jongeren verblijven die een (zwaar) delict hebben gepleegd. Ze hebben een gevuld dagprogramma met school, sport en ontspanning. Maar eind van de dag zitten ze wel achter slot en grendel in hun ‘kamer’. Het gaf me toch een onprettig gevoel al die dichtslaande deuren, het gerinkel van sleutels en overal camera’s. Gelukkig blijven de meeste jongeren hier niet langer dan drie maanden.

Op de locatie Bergse Bos van iHub kreeg ik een rondleiding. Hier werken ze met open en gesloten groepen en ook tijdelijke studio’s voor gezinnen. Een hele uitdaging om kinderen tot twaalf jaar hier goed op te vangen en de juiste bagage mee te geven voor een betere toekomst.

Veel indrukken
Kortom een zomer met veel indrukken. Dat maakt me enerzijds trots op mijn collega’s van JBRR, omdat ze allemaal met passie iedere dag verschil maken voor ‘onze’ kinderen. Anderzijds trots op het netwerk van partners. Zij vullen allemaal een stukje van de keten in vanuit hun vakmanschap. Samen voor het kind: dat is waar we voor staan en dat heb ik ook gevoeld. Dankjewel dat ik deze tour mocht maken.