Ouderavond jeugdreclassering

26 oktober 2023

In oktober organiseerden we de eerste ouderavond jeugdreclassering voor ouders van jongeren die in detentie verblijven, of dreigen te raken. We kijken terug op een zeer geslaagde avond waarin vijf moeders en vijf vaders met elkaar in gesprek gingen. We geven graag een inkijkje in het verloop van deze avond.

De avond is begeleid door drie ervaringsdeskundige ouders die Stichting S.A.N.G. hebben opgericht, met als doel om andere ouders te helpen in hun herstel. De avond werd afgetrapt door een vader, wiens zoon twee jaar geleden iemand heeft omgebracht tijdens een steekpartij.

Je bent plotseling de vader van..
De vader vertelt: “In één klap staat je wereld op zijn kop en word je overmand door allerlei emoties. Alles gaat in sneltreinvaart en tegelijkertijd staat de wereld stil. Je bent plotseling 'de vader van'. De dag dat mijn zoon gearresteerd werd, was de dag dat wij als naasten veroordeeld zijn door de buitenwereld. Althans, zo voelde het.”

Telkens maar weer diezelfde vraag
Hij vertelt hoe hij gek werd van emoties en zóveel vragen had waarbij niemand hem kon helpen. “Als ouder ga je door een hel en er is niemand die je helpt. Je voelt je óók een slachtoffer, maar zo wordt je niet behandeld. Als ouder mis je hulp voor jezelf.” Hij vertelt hoe zij als gezin maandenlang radeloos zijn geweest. “Het ene moment was ik boos, dan weer verdrietig en telkens maar weer diezelfde vraag. Wat als..?”

Vluchten
Na het verhaal van deze vader, doet een moeder haar verhaal. Het afgrijselijke delict waarvoor haar zoon is veroordeeld, heeft destijds enorm veel media-aandacht gekregen. “De dreigementen waren zó erg dat we een paar keer midden in de nacht moesten vluchten. Zelfs mijn kleinkinderen werden hierin meegenomen. De media stond overal: niet alleen bij mijn werk, maar ook op hun school!”

Herkenning
Diverse ouders reageren met veel bewondering voor het delen van deze verhalen en herkennen veel in het gevoel van onveiligheid. Iets wat beiden beschrijven. Een van de ouders reageert: “Mijn huis was mijn huis niet meer. Ik voelde me totaal onveilig. Het liefst had ik naar Groningen willen verhuizen, weg van alles en iedereen. Maar we hebben nog twee kinderen die hier hun leven hebben.”

Andere ouders hebben zichtbaar veel herkenning, iets wat opvalt aan het vele ‘geknik’. Een andere ouder reageert dat haar huis ook zo onveilig voelt. “We kregen zes man politie over de vloer. Overal werden foto’s van gemaakt”. Een ouder reageert hierop met het verhaal dat zij nog steeds enorm slecht slaapt. “Bij ieder geluid of elke lichtflits denk ik dat er wéér een inval is. Dit hebben we namelijk al een paar keer gehad. De deur middenin de nacht ingeramd. Mijn jongste dochter is nog steeds doodsbang, hoe kan ik haar hiervoor beschermen? Dat lijkt wel onmogelijk”.

Grote impact
Dat de impact een enorm grote weerslag heeft op het gezin, wordt uit ieder verhaal duidelijk. “Je ziet je gezin uit elkaar vallen”, is één van de reacties. Naast het delen van veel herkenning was er ook ruimte voor vragen zoals:

  • Hoe is het om je kind te zien in de gevangenis? Hoe vul je de bezoeken in? Waar praten jullie over?
  • Ben je open tegen je werkgever? En wat vertel je tegen je omgeving over het feit dat je kind niet thuis is?
  • Mijn kind begrijpt niet wat de enorme impact is op de rest van het gezin, en dat frustreert, herkennen jullie dit?
  • Hoe zie je de thuiskomst van je kind voor je?
  • Heeft verhuizen geholpen om je veiliger te voelen?

Je bent niet de enige
De aanwezige ouders vonden het een enorm waardevolle avond en hadden nog uren kunnen doorpraten. Een van de ouders vertelt dat de herkenning zo ontzettend fijn en steunend is. "Alleen al het weten dat je niet de enige bent". Er wordt gevraagd wanneer de volgende avond is. Beleidsmedewerker van K&I Yvette Schouten: "Deze groep ouders zijn het er unaniem over eens dat hulp en steun enorm gemist wordt en hopen dan ook dat JBRR dit vaker organiseert. Dit gaan we zeker verkennen."

Weet jij iemand?
Heb jij ook te maken met ouders wiens kind in detentie verblijft of dreigt te verblijven? De mensen van Stichting S.A.N.G. staan voor hen klaar! Zij kunnen telefonisch benaderd worden en hebben ook een professioneel netwerk van mensen die er voor deze ouders kunnen zijn. Voor meer informatie zie: Stichting (stichtingsang.nl)