‘De wereld van het kind’

15 maart 2023

In de vorige nieuwsbrief eindigde mijn collega bestuurder Arina Kruithof met de gewetensvraag: ‘Het kind in de hoek van de kamer dat luistert naar het gesprek dat wij voeren. Jij en ik. Zien we hem? Heeft hij prioriteit, heeft hij onze focus? Laat dat onze uitdaging zijn voor 2023.’ Nu ik het stokje van haar over mag nemen voor deze nieuwsbrief wil ik daar graag op doorgaan. Want wij doen het voor het kind. Dat is de drive die ik bij alle collega’s van JBBR heel duidelijk ervaar.

Inmiddels is het vijf weken geleden dat ik mijn eerste stap zette in de wereld van de jeugdbescherming en aan de slag mocht als bestuurder bij JBRR. Mijn eerste indruk? Wat een bijzondere wereld waar je, als je er niet in zit, maar moeilijk een beeld van krijgt. En wat een schrijnende verhalen komen er dagelijks voorbij.

Trots
Wat ik zie zijn hele bevlogen professionals die iedere dag het beste willen doen om kinderen in de regio Rijnmond veiligheid te bieden. Op dag drie werd dat beeld meteen bevestigd doordat onze jeugdbeschermer Marjan Varenhout de Hartenhuis Award won voor de meest inspirerende jeugdbeschermer. Wat was ik trots dat ik bij een organisatie mag werken die zulke talenten in huis heeft. Want Marjan is gelukkig niet de enige JBRR-er die steengoed is in haar werk.

De bedoeling niet uit het oog verliezen
Wat valt mij verder op? Veel regels, KPI’s en controlerende instanties. De kwaliteitseisen aan ons werk zijn hoog en dat is enerzijds terecht. Het gaat immers om zware maatregelen die we uitvoeren met ingrijpend effect op de levens van kinderen en gezinnen. Gelukkig hebben we bij JBRR goede gedragswetenschappers, juristen, beleidsmensen en ondersteuners in huis die er mede voor zorgen dat onze jeugdbeschermers die kwaliteit kunnen leveren. De druk op onze organisatie is groot, onze omgeving is kritisch op ons, de middelen zijn beperkt en dus gaat niet altijd alles goed. Dat constateert ook de Inspectie in haar laatste signaal over de jeugdbescherming in Nederland. Toch moeten we oppassen dat we niet teveel door KPI’s gestuurd worden en ‘de bedoeling’ van ons werk uit het oog verliezen: het kind!

Rol pakken
En in al die drukte moeten we ook samenwerken in de keten om het goed te organiseren met elkaar. Natuurlijk vinden we het belangrijk dat we onze rol pakken in de keten. Toch voorzie ik dat als het ons niet lukt om het tij te keren, we moeten gaan prioriteren. En onze hoogste prioriteit is het overeind houden van de basis van onze dienstverlening aan kwetsbare kinderen. Dat kan betekenen dat de partners met wie wij samenwerken ons minder vaak zien. Dit is geen onwil, maar bittere noodzaak in het belang van het kind. En om onze jeugdbeschermers overeind te houden. Zodra het weer kan doen we weer volop mee.

Ervaar het zelf!
Om  partners met wie wij samenwerken een kijkje in onze keuken te bieden zetten we dit jaar een aantal keren onze deuren open. Ik wil hen oproepen: maak kennis met onze jeugdbeschermers, jongeren en ouders en ervaar zelf de mooie, maar ook complexe kanten van ons werk. Hoor meer over waar ons crisisinterventieteam dagelijks mee te maken heeft, woon een inhoudelijke casuïstiekbespreking bij, lunch met onze Cliëntenraad, stel een vraag aan onze bestuurder of beleef zelf wat een kind in een vechtscheiding meemaakt door een VR bril op te zetten. De eerste is vandaag, 16 maart en zit helemaal vol. Op 20 juni en 12 oktober ben je van harte welkom.

Hopelijk zie je dan met eigen ogen wat de wethouder van Rotterdam Ronald Buijt bedoelde, toen hij na zijn werkbezoek afgelopen 28 februari zei dat bij JBRR heel direct en positief verschil wordt gemaakt in het leven van kinderen, jongeren en gezinnen.

Inge Vermeulen, bestuurder Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond

Reageren op deze column? Stuur me gerust een berichtje!