24 november 2022

JBRR gelooft dat een goede samenwerking met haar cliënten bijdraagt aan het creëren van een veilige opvoedsituatie van het kind. Daarom hebben wij deze maand ‘de week van de cliënt’ georganiseerd. In deze week organiseren we – voor het derde jaar – diverse leerzame en inspirerende activiteiten die bijdragen aan een goede samenwerking. Het thema dit jaar was ‘de relatie’.

De week werd afgetrapt met heerlijke koffie voor onze cliënten en medewerkers van ‘Heilige boontjes’. Heilige boontjes helpt  jongeren  die om welke reden dan ook een kans nodig hebben om hun rol in de maatschappij te (her)ontdekken.

Workshops
Vervolgens konden onze medewerkers zich aanmelden voor een van de zes workshops: hechting en trauma in een pleeggezin, hechting en trauma in complexe scheidingen, spiegelsessie, teken je boodschap, interculturele communicatie en ‘victim blaming’.

Slotmanifestatie
De week werd afgesloten met een inspirerende samenkomst in Theater Zuidplein. Voorzitter van onze Cliëntenraad Faysel Lalmahomed nam samen met onze collega Marloes Alferink het dagvoorzitterschap voor zijn rekening. Ruim 250 collega’s van JBRR namen deel of leverden een bijdrage aan deze manifestatie.

Nationale Kinderombudsman
Nationale Kinderombudsman Margrite Kalverboer vertelde over wat kinderen belangrijk vinden: Het gaat over mij! Margrite: “Kinderen willen dat er echt naar hun geluisterd wordt. Bespreek ook de gewone dingen zoals school of de plek in het gezin, interesses die zij hebben. De relatie die zij hebben met hulpverleners is heel belangrijk. Neem alle belangen mee. En ze willen de overweging van een maatregel horen. Zij willen erbij betrokken worden. Soms willen kinderen niet gehoord worden of zij durven zich niet te uiten, omdat het niet mag van hun ouders, uit angst.  Ze willen dan wel ondersteuning hoe ze het zelf kunnen doen.”

Rotterdamse Carrie
Vervolgens gaf columniste Carrie (voormalig sociaal advocaat) een krachtige boodschap mee in een voorgedragen column. Met veel humor en een kritische noot. “Jullie hebben een kutbaan met de mooiste doelgroep van de wereld: kinderen”, zei zij op z’n Rotterdams. “Jullie proberen de wereld voor al die kinderen een beetje mooier te maken. Er zijn jeugdbeschermers die je achter het behang wilt plakken en die je in een lijstje wilt doen. Jullie doe ik in een smal lijstje, niet te groot, eentje die alleen maar groter kan worden. Want er valt nog wat te verbeteren in de jeugdzorg.”

Steven Pont
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont nam de zaal hierna mee in de wereld van communicatie en gedrag. Steven: “Leer je eigen gedrag kennen. Je communiceert het meest met jezelf. Welke overtuigingen heb je en welke zijn aangeleerd? Als jij als kind hoort dat je de slechtste fietser ooit bent. Hoe gaat het dan later met je? Kijk ook naar het systeem. Iemand die geduldig is naar een kind, kan heel ongeduldig zijn naar zijn eigen moeder. De relatie is belangrijk in de communicatie.”

Indrukwekkend ervaringstheater
Als afsluitende uitsmijter van een hele succesvolle week volgde een indrukwekkende voorstelling van ervaringstheater ExpEx. Hierbij lieten (oud)cliënten samen met twee van onze eigen collega’s zien wat er bij komt kijken als een kind uit huis wordt geplaatst. Ze hielden ons spiegels voor, alsook een mooi perspectief. Met dans, zang en toneel kwamen hun ervaringen tot leven en wisten iedereen te raken, te ontroeren en te inspireren.

De emoties die ons werk met ons meebrengt en met name de impact die dat heeft op kinderen, werd dankzij dit theater zeer voelbaar. Een luid applaus en een staande ovatie viel hen ten deel.

Foto’s: Niels de Kemp