De waardevolle aanvulling van zij-instromers, in gesprek met Filijona Snijders

13 juni 2023

Na je studie ga je vaak werken in het werkveld waar je voor hebt geleerd. Naarmate de jaren vorderen, je jezelf steeds meer ontwikkelt en levenservaring opdoet komt er weleens een moment dat je je afvraagt… is dit het? Sommigen kiezen voor een carrièreswitch en laten zich omscholen. Filijona Snijders is er een van. Zij heeft gekozen om als zij-instromer aan de slag te gaan bij Jeugdbescherming Rotterdam (JBRR).

“Voordat ik bij Jeugdbescherming Rotterdam  startte had ik twee banen; ik werkte vanuit mijn eigen praktijk met diverse gezinnen en als docent Nederlands op een HBO. Door casussen vanuit mijn werk  was ik betrokken bij het Jeugdbeschermingsplein. Hier worden kinderen en gezinnen gemeld over wie zorgen bestaan over hun ontwikkeling en/of hun veiligheid. Deskundigen komen dagelijks bijeen om meldingen te bespreken met ouders. De deskundigen bekijken bij elke melding welke aanpak nodig is. Zo leerde ik verschillende mensen van JBRR kennen en ook het werk wat zij doen; dat zette mij aan het denken. Toen ik op de website ging kijken zag ik de vacature van zij-instromer (Trainee Jeugdbeschermer) en besloot meteen op deze vacature te solliciteren. Na gesprekken te hebben gevoerd met twee verschillende managers en HR-medewerker, werd ik aangenomen en kon ik op 1 mei 2022 starten. Als voorbereiding op het eerste gesprek, moest ik een casus doornemen en de kern eruit halen.

Kennis en ervaring
“In het onderwijs heb ik geleerd hoe belangrijk het is om in verbinding te blijven met de jeugdige. Jongeren maken thuis veel mee wat soms escaleert op school. Dit uitten zij vaak door middel van extreme emoties. Ik heb de Master opleiding Educational Needs (MEN) gevolgd, waarin je leert meer naar het gedrag van de leerling te kijken. In het werk als jeugdbescherming realiseer ik me dat je als casusregisseur geen hulpverlening biedt, maar het is soms wel handig om de verbinding te maken met de gezinnen om de samenwerking te kunnen bewerkstelligen. In mijn rol als zij-instromer had ik een ondersteunende rol en zette ik mijn kennis en levenservaring in op deze casussen. Inmiddels heb ik mijn SKJ behaald en vervul ik nu de functie van aspirant jeugdbeschermer

Het inwerkprogramma
“Ik vind het inwerkprogramma bij JBRR zeer divers als ik het vergelijk met de trainingen die ik in het onderwijs volgde. Wat ik wel erg moeilijk vind is de hulpverleningstaal. Door mijn werkervaring in het onderwijs kan ik een mooie brug slaan naar het gesprek over het kind. En heb ik veel kennis om de onderzoeksresultaten van de ARIJ (instrument om de veiligheid van een kind te kunnen bepalen) te kunnen lezen  te kunnen lezen; in één oogopslag snap ik wat er staat en dat geldt ook voor het persoonlijkheid onderzoek.”

Het traject
“Op basis van mijn opleidingsachtergrond volgde ik het 45 EC traject bij HAKA Opleidingen en Trainingen. Afgelopen december heb ik mijn traject met succes afgerond met als resultaat dat ik mij kon registreren bij de SKJ.”

Terugblik
“Als ik terugkijk op de afgelopen maanden, ben ik heel blij dat ik deze stap heb gezet. Ik vind het werk als jeugdbeschermer heel bijzonder en mooi. Ik merk dat ik me nog steeds ontwikkel en nieuwe dingen leer en dat geeft mij positieve energie. Ik kan iedereen aanraden die twijfelt over zijn loopbaan om eens op onderzoek uit te gaan welke mogelijkheden er zijn als zij-instromer.”

Meer weten?
Wil je meer weten over het zij-instromingstraject bij JBRR? Neem dan contact met ons op: https://jeugdbeschermingrotterdamrijnmond.nl/werken-bij/