Jayson knokt terug

20 oktober 2015

Jayson komt meerdere keren met politie in aanraking vanwege vernieling, heling en diefstal. De kinderrechter spreekt een maatregel jeugdreclassering uit. Lukt het Jayson om uit de criminaliteit te blijven?

Jayson komt meerdere keren met politie in aanraking vanwege vernieling, heling en diefstal. De kinderrechter spreekt een maatregel jeugdreclassering uit. Lukt het Jayson om uit de criminaliteit te blijven?

Het begon met diefstal
De ruzies met zijn moeder, het kleine appartement waar ze wonen, de slechte voorbeelden die Jayson heeft meegekregen van zijn ex-stiefvaders, geldzorgen en foute vrienden. Het criminele pad ligt op de loer en dat is wat er gebeurt. Jayson komt meerdere keren met politie in aanraking vanwege vernieling, heling en diefstal. De kinderrechter besluit dat jeugdreclassering nodig is. Jayson is 16 jaar als hij kennismaakt met Alice, zijn jeugdbeschermer. Alice voert de maatregel voor jeugdreclassering uit die door de kinderrechter is uitgesproken. Samen met Jayson maakt zij een plan. Hierin staan duidelijke afspraken. Afspraken over school, vrije tijd, vrienden en thuis. Zodat Jayson niet nog een keer de fout in gaat. Toch gebeurt dat.

Opnieuw in de fout
Jayson komt een jaar later opnieuw in aanraking met politie. Dit keer wordt hij verdacht en veroordeeld van ernstige delicten als mishandeling en inbraak. Jayson geeft toe dat hij bij beide delicten betrokken was. De inbraak heeft hij gepleegd om aan geld te komen. De mishandeling was het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. Hij had zijn excuses aan het slachtoffer aangeboden. Voor Jayson volgt 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Met als bijzondere voorwaarde jeugdreclassering met de Harde Kern Aanpak. Ook moet Jayson schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. Een zware straf vanwege de financiële zorgen waarmee Jayson en zijn moeder te maken hebben.

Een nieuw leven opbouwen
De Harde Kern Aanpak houdt in dat een ‘nieuwe’ jeugdbeschermer, Claire, Jayson streng in de gaten houdt en controleert. De Harde Kern Aanpak is een intensieve begeleidingsvorm waar Claire speciaal voor is getraind. Het doel is dat Jayson niet in risicovolle situaties belandt. De eerste twee maanden zit Jayson daarom met huisarrest thuis. Daarna krijgt hij langzaamaan meer vrijheid volgens een strikt rooster. Zo leert Jayson wat wel en niet kan. Omgaan met zijn oude, foute vriendengroep staat Claire bijvoorbeeld niet toe.

School, werk (en schulden)
Terwijl Claire er streng op toeziet dat Jayson zich aan het rooster houdt. Helpt jeugdbeschermer Alice Jayson bij het vinden van een gepaste opleiding. Jayson wordt aangenomen op de praktijkschool voor techniek. Het praktijkonderwijs ligt hem goed en leidt 1,5 jaar later tot een diploma. Hij start een vervolgopleiding maar hoe betaalt hij zijn schoolgeld, boeken en gereedschap? Zijn moeder zit in de schuldsanering en mag voor Jayson (omdat hij 18 is geworden) geen kosten maken. Met studiefinanciering en een krantenwijk moet Jayson het financieel zien te redden. Daarbij loopt ook nog een flinke openstaande boete van ruim 2000 euro.

Einde jeugdreclassering
Ondanks de financiële moeilijke situatie, gaat het goed met Jayson. Hij doet hard zijn best om te slagen voor zijn opleiding. Van zijn moeder kan hij weinig steun verwachten. Onder zijn stoere uiterlijk schuilt een onzekere jongen die juist wel die steun nodig heeft. De begeleiding, support en steun van Alice, is voor Jayson belangrijk. Twee maanden voordat de begeleiding van jeugdreclassering afloopt, schakelt Alice daarom de hulp van het wijkteam in. In deze overgangsperiode maakt Jayson kennis met de wijkteam medewerker die hem verder kan begeleiden en ondersteunen. Tegelijkertijd bouwt Alice de begeleiding van Jayson langzaam af. Alice weet dat Jayson het zal redden. Zeker met af en toe een duwtje in de rug.

Vanwege privacyredenen is het verhaal geanonimiseerd.